انواع سبک های ارتباطی

چهار نوع سبک ارتباطی اصلی

سبک های ارتباطی یکی از مسائلی است که در زندگی روزمره ما حائز اهمیت بسزایی است. ما همانند سایر حیوانات و احتمالاً با اجداد انسان‌نمای اولیه‌ مان، از زبان رفتاری برای برقراری ارتباط بین خود استفاده می‌کنیم. این زمانی است که ما چیزی را درزمان واقعی همانطور که اتفاق می‌افتد درک می‌کنیم و بدون تأمل، آن را به اطلاع دیگران می‌رسانیم. خنده وسایر واکنش های احساسی نمونه های خوبی هستند.

البته بسیاری از گونه ها،زبان هایی برای هشدار دادن به یکدیگردرمورد خطر دارند. زبان رفتاری نباید از پیش طراحی شده باشد. درآوردن ژاکت یا شل کردن یقه ‌تان می‌تواند به دیگران نشان دهد که بیش ازحد گرمتان شده است،خواه ازاین موضوع آگاه باشید یا نه. اخم کردن، تکان دادن سر،یا بالا انداختن جزئی شانه ها می تواند نشان دهنده زبان بدنی وارتباط شما با اطرافیانتان باشد. مردم برای بیان تجربیات خود اززبان استفاده می کنند.

با این حال، هرزبان به طورمنحصربه ‌فردی برای بیان بخش‌هایی ازتجربه ما اقتباس شده است و برای توصیف بخش‌های خاصی مؤثرتراست. ما نمی توانیم یک نقاشی را به طورکامل با کلمات توصیف کنیم، یا احساسات را با اعداد توصیف کنیم. وازآنجایی که تجربیات از فرهنگی به فرهنگ دیگر بسیار متفاوت است، نمی‌توانیم مفاهیم و ظرایف یک فرهنگ را به طورکامل به زبان فرهنگ دیگر بیان کنیم.

سرخپوستان اوهلون درغرب ایالات متحده، که 5000 سال قبل از ورود اسپانیایی ها جمعیت ثابتی داشتند، هیچ کلمه ای برای “قحطی” نداشتند. احتمالاً به این دلیل که هرگز چنین شرایطی را تجربه نکرده بودند. دانستن نحوه برقراری ارتباط موثر با اطرافیان خود بسیار مهم است. ارتباطات جزء کلیدی هر کاری است. اینجاست که چهار سبک ارتباطی وارد می‌شوند. چهار سبک ارتباطی نحوه ارتباط افراد را دسته ‌بندی می‌کنند.

درک سبک ارتباطی خود می تواند به شما کمک کند تا متوجه شوید که ممکن است چه تفاوتی با دیگران داشته باشید، که می توانید از آن برای همکاری موثرتر با آنها داشته باشید. برای درک بهتر نیز می توانید انواع تیپ های شخصیتی را بشناسید. همچنین دانستن این موارد برای حل اختلاف بین زوجین و درک بهتر آنها ضروری است.

سبک ارتباطی چیست؟

سبک ارتباطی راهی برای توصیف راه های مختلف ارتباط افراد است. هر یک از سبک های مختلف را می توان به صورت شفاهی، غیرکلامی یا به صورت نوشتاری بیان کرد.

چهار سبک ارتباطی اصلی

چهار سبک ارتباطی اصلی به شرح زیر می باشد:

1. سبک ارتباطی غیرفعال

فردی که ارتباط غیرفعال دارد اغلب به نظر می رسد که از ترس صحبت کردن اصلاً ارتباط برقرار نمی کند. این رفتار می تواند منجر به سوء تفاهم شود. ارتباط منفعلانه از ابرازعقاید یا احساسات، حفاظت ازحقوق و شناسایی یا برآوردن نیازهای فرد اجتناب می کند. افرادی که منفعلانه ارتباط برقرارمی کنند، معمولاً تماس چشمی ضعیفی دارند و وضعیت بدنی شلخته دارند و تمایل دارند به آرامی یا با عذرخواهی صحبت کنند.

وقتی افراد منفعل صحبت می کنند، معمولا یکی از موارد زیر را بیان می کنند:
• من نمی توانم از حقوق خود دفاع کنم
• من نمی دانم حقوق من چیست
• همه سر به سرمن می گذارند
• من ضعیف هستم و نمی توانم از خودم مراقبت کنم
• مردم هرگز احساسات من را در نظر نمی گیرند

2.ارتباط تهاجمی

ارتباط پرخاشگرانه با عصبانیت و قضاوت هدایت می شود و همچنین می تواند منجر به انعطاف ناپذیری شود. این می تواند یک محیط خصمانه ایجاد کند. ارتباط پرخاشگرانه تمایل به نقض حقوق دیگران دارد. غیرعادی نیست که افراد با ارتباط پرخاشگرانه به صورت کلامی یا فیزیکی یا هر دو مورد آزار و اذیت قرار گیرند. ارتباط پرخاشگرانه معمولاً نتیجه عزت نفس پایین است که اغلب ناشی از سوء استفاده فیزیکی یا عاطفی گذشته، زخم های عاطفی التیام نیافته و احساس ناتوانی است.

افراد پرخاشگر تحمل ناامیدی کمی از خود نشان می دهند، از تحقیر استفاده می کنند، مکرراً صحبت می کنند وازانتقاد یا سرزنش برای حمله به دیگران استفاده می کنند. آنها از تماس چشمی نافذ استفاده می کنند و شنونده خوبی نیستند. افراد پرخاشگر جملاتی را بیان می کنند که دلالت بر این دارد:

• طرف مقابل حقیراست و ارزشی ندارد
• مشکل من تقصیرشخص مقابل است
• آنان فکر می کنند برتروحق هستند
• آنها بدون توجه به عواقب رفتارشان راه خود را پیش خواهند گرفت
• آنها حق دارند و طرف مقابل مدیون آنها است

آیا حس می کنید نیاز به مشاوره روانشناسی دارید؟

3.ارتباط منفعل – تهاجمی

ارتباط انفعالی- تهاجمی ممکن است به این معنا باشد که شما مستقیماً احساسات خود را بیان نمی کنید، اما احساسات منفی را حفظ می کنید واجازه می دهید آن ها براعمال شما تأثیر بگذارند.این می تواند باعث سردرگمی و عصبانیت شود. فرد منفعل – پرخاشگرازسبک ارتباطی استفاده می کند که درآن فرد درظاهر منفعل به نظر می رسد، اما درواقع خشم را به شیوه ای ظریف، غیرمستقیم یا پشت صحنه نشان می دهد.

معمولاً دارای جریانی پنهانی ازناتوانی، احساس گیر افتادن و رنجش است. افرادی که منفعل – پرخاشگر هستند اغلب از دیگران بیگانه هستند، احساس می کنند که نمی توانند مستقیماً با هدف یا شخصی که ازاورنجیده می شوند، برخورد کنند. درعوض، آنها خشم خود را با تضعیف نامحسوس شی/شخص واقعی یا خیالی که ازاورنجیده اند ابرازمی کنند.

اغلب آنها به جای رویارویی با شخص دیگری با خود غرمی زنند. آنها اغلب به شما لبخند می زنند، حتی اگر عصبانی هستند،آنها برای تلافی ازخرابکاری های ظریف استفاده می کنند یا با کنایه صحبت می کنند.هنگامی که افراد منفعل – پرخاشگر ارتباط برقرار می کنند، پیام های زیر را ارسال می کنند:

• من ضعیف و عصبانی هستم، بنابراین خرابکاری می کنم، ناامید می کنم و مزاحم می شوم
• من ناتوان هستم که با شما رو در رو برخورد کنم، بنابراین باید از جنگ چریکی استفاده کنم
• من همکار به نظر می‌رسم،اما نیستم

4.ارتباط قاطعانه

ارتباط قاطعانه اعتماد به نفس دارد اما به افکار و احساسات دیگران نیز احترام می گذارد. ارتباط قاطعانه فضایی را برای گفتگوهای صادقانه ایجاد می کند و باعث ارتقای ارتباطات سالم بین افراد می شود.ارتباط قاطعانه به وضوح نظرات و احساسات فرد را بیان می کند و قاطعانه ازحقوق و نیازهای او حمایت می کند بدون اینکه حقوق دیگران را زیر پا بگذارد.

ارتباط قاطعانه نتیجه عزت نفس بالاست. افراد قاطع برای خود، زمان و نیازهای عاطفی، روحی و جسمی خود ارزش قائل هستند. آنها مدافعان قوی خود هستند. در حالی که به حقوق دیگران بسیار احترام می گذارند. افراد قاطعانه احساس می کنند با افراد دیگر ارتباط دارند و نیازها و احساسات خود را به وضوح، مناسب و محترمانه بیان می کنند.

آنها بر احساسات خود کنترل دارند و با لحن آرام و واضح صحبت می کنند. آنها شنوندگان خوبی هستند، ارتباط چشمی خوبی دارند و محیطی محترمانه برای دیگران ایجاد می کنند و اجازه نمی دهند دیگران از آنها سوء استفاده کنند.

آیا در روابط خانوادگی خود نیاز به مشاوره دارید؟

وقتی افراد قاطع با دیگران ارتباط برقرار می کنند، این پیام ها را ارسال می کنند:

• من به خودم اعتماد دارم
• من نمی توانم دیگران را کنترل کنم، اما خودم را کنترل می کنم
• من واضح، صادقانه و دقیق صحبت می کنم
• می دانم که در زندگیم انتخاب هایی دارم و گزینه هایم را در نظرمی گیرم. من کاملاً مسئول خوشبختی خودم هستم
• ما به همه به یک اندازه حق داریم که خودمان را با احترام به یکدیگر ابرازکنیم

سوالی که از شما دارم این است که سبک ارتباطی شما چیست؟

ارتباطات به ما امکان می دهد افکار خود را بیان کنیم، اطلاعات را به اشتراک بگذاریم و با افراد دیگر ارتباط برقرار کنیم. ازارسال یک پیام کوتاه گرفته تا چت کردن با یک دوست ونوشیدن قهوه، شما همیشه با افراد اطراف خود در تعامل هستید. چه کلامی باشد چه غیرکلامی، ارتباط بخش بزرگی از زندگی شما را تشکیل می دهد.

اما این که ما چه کسی هستیم، نحوه ارتباط ما را نیز شکل می دهد. درست مانند هیچ دو نفری که دقیقاً شبیه هم نیستند، هرکسی سبک ارتباطی منحصر به فرد خود را دارد. دانستن اینکه این سبک ها چگونه به نظر می رسند و نحوه شناسایی آنها می تواند به شما در برقراری ارتباط و کار بهتر با افراد دیگر کمک کند. راه های زیادی برای توصیف نحوه ارتباط یک فرد وجود دارد. یک راه از طریق سبک ارتباطی آنهاست.

این سبک ها به عنوان ابزاری است که می تواند به شما در درک دیگران و همدلی بیشتر با آنها کمک کند. همچنین در بهبود و پایداری روابط عاطفی نیز موثر خواهد بود.

چه عوامل کلیدی برنحوه ارتباط افراد تأثیر می گذارد؟

در حالی که آگاهی ازانواع ارتباط ‌دهنده‌ها می‌تواند به شما در درک عادت‌ها یا واکنش‌های دیگران کمک کند، این سبک‌ها همیشه کل داستان را بیان نمی‌کنند.ارتباطات بین فردی چند وجهی است.سخت است که کسی را تنها با یک سبک ارتباطی تعریف کنیم. اگر شخصی در یک جلسه از سبک ارتباطی تهاجمی استفاده می کند، به این معنی نیست که این سبکی است که همیشه از آن استفاده می کند.

عوامل کلیدی موثر بر ارتباطات

• کنوانسیون های فرهنگی و اجتماعی
• جنسیت و نقش های اجتماعی
• احساسات و ادراک
• محیط

این عوامل اضافی می توانند توضیح دهند که چرا یک نفر به روشی خاص ارتباط برقرار می کند. اما آنها همچنین می توانند توضیح دهند که دیگران چگونه این پیام ها را تفسیر می کنند.جنسیت به عنوان یکی از عوامل بیرونی است که می تواند بر نحوه تفسیر ارتباطات تأثیر منفی بگذارد. در حالی که جرات ورزی ممکن است در مردان مورد ستایش قرار گیرد، زنان هنگامی که خود را ابرازمی کنند، بیشتر پرخاشگر دیده می شوند.

مهم است که در مورد نحوه ارتباط شما و این که چه عواملی ممکن است بر نحوه نگاه شما به سبک دیگران نیز تأثیر بگذارد، فکر کنید.

آیا قصد ازدواج دارید و در این زمینه نیاز به راهنمائی دارید؟

چگونه سبک های ارتباطی را شناسایی کنید؟

• پیام خود را به وضوح توسعه دهید و ارائه دهید
• از درگیری ها اجتناب کنید یا ازآن جلوگیری کنید
• به اهداف خود برسید
• روابط موفقی ایجاد کنید

چگونه می توانید سبک های ارتباطی را تجزیه و تحلیل کنید؟

برای تجزیه و تحلیل سبک های ارتباطی میبایستی موارد زیر را مد نظر داشته باشید:

1.رابطه خود را در نظر بگیرید

اگر با یک مافوق سر و کار دارید، ممکن است به شناسایی سبک رهبری و ویژگی های رهبری آن شخص کمک کند. از سوی دیگر، اگر می خواهید بدانید که یک شریک عاشقانه چگونه ارتباط برقرار می کند، ممکن است یادگیری زبان عشق آنها مفیدتر باشد.درک اینکه چگونه یک فرد ارتباط برقرار می کند درایجاد روابط موثر بسیار مهم است. او ابتدا تشویق می کند که بفهمید رابطه شما چگونه می تواند بر تعاملات شما تأثیر بگذارد.

2.از گوش دادن فعال استفاده کنید

گوش دادن فعال یک استراتژی مفید است که می تواند به شما کمک کند سبک ارتباطی افراد را شناسایی کنید.گوش دادن فعال به معنای گوش دادن نه تنها با گوش، بلکه با چشم و قلبمان است. ما می‌توانیم این کار را با پرسیدن سؤالاتی انجام دهیم که به دنبال درک معنای پشت صحبت‌هایی هستند که گفته می‌شود. گوش دادن فعال همچنین به معنای عدم نتیجه گیری عجولانه است.

به عنوان مثال،اگر فردی مستقیم و مختصر صحبت می کند، گوش دادن فعال می تواند به شما در تعیین دلایل این انتخاب کمک کند. ممکن است تصور کنید که آنها پرخاشگر هستند، اما در واقعیت، ممکن است وقتشان کم باشد.سبک‌های ارتباطی مختلف در یک تعامل پدیدار می‌شوند، اما درک دقیق این سبک با گذشت زمان و صبر به دست می‌آید.

3. به هوش هیجانی فکر کنید

برای کمک به درک سبک ارتباطی افراد، توصیه می‌کنند که در سطح هوش هیجانی خود و همچنین فردی که با او صحبت می‌کنید، فکر کنید.

آیا در به شما خیانت شده است و نیاز به مشاوره در این زمینه دارید؟

فرهنگ چگونه بر سبک های ارتباطی تأثیر می گذارد؟

فرهنگ بخش بزرگی از ارتباطات است. هرکسی با مجموعه ای از ارزش ها، باورها و تجربیات خود وارد تعامل می شود.زمانی که شخص دیگری به سبکی که شما به آن عادت ندارید ارتباط برقرار می کند ممکن است گیج کننده باشد. ممکن است مطمئن نباشید که در برخی شرایط چگونه پاسخ دهید. یا شاید نمی‌دانید چرا کسی به چیزی که برای شما عادی به نظر می‌رسید واکنش نشان داد.

همه ما تعصبات ضمنی را با خود حمل می کنیم که ممکن است از آن آگاه باشیم یا ندانیم. حتی قبل از شروع صحبت، بر اساس مشاهدات اولیه، تجربیات گذشته و حتی سوگیری هایی که ممکن است از آنها آگاه نباشیم وبرداشت هایی از شخص دیگری ایجاد می کنیم. ارتباطات نادرست و سوء تفاهم ها می تواند مانع ایجاد روابط قوی شود، بنابراین می تواند مفید باشد که بدانید هرکسی به روش خود صحبت می کند.

زمانی که با فردی از فرهنگ یا کشور دیگری کار می کنید، کمی زمان بگذارید تا در مورد هنجارهای ارتباط فرهنگی آنها بیشتر بدانید.

سبک های ارتباطی در محل کار چگونه است؟

ارتباط یک مهارت نرم مهم برای کار کردن است و می تواند برای زندگی شخصی و حرفه ای شما مفید باشد. درمحل کار، ممکن است متوجه شوید که سبک شخصی شما مکمل یا در تضاد با سبک همکارانتان است.کسی که سبک ارتباطی تهاجمی دارد ممکن است به عنوان فردی متخاصم و مستبد شناخته شود که دیگران را از خود دور کرده و فضای کاری مضر ایجاد می‌کند.

اما گاهی اوقات، یک سبک تهاجمی تر می تواند در یک موقعیت خاص مفید باشد.همان ارتباط‌دهنده تهاجمی می‌تواند برای پروژه یا سازمان دیگری که نیاز به بهینه‌ سازی زمان و منابع دارد، مناسب باشد.علاوه بر سبک ارتباطی یک فرد، یک پروژه همچنین می تواند تحت تأثیر شفاف بودن پیام یک فرد قرار گیرد.اگر ارتباط شخصی مبهم باشد، می تواند منجر به سوء تفاهم و تاخیر در تکمیل وظایف شود.

ارتباط واضح و مختصر به این معنی است که همه نقش ها و مسئولیت های خود را درک می کنند که منجر به همکاری کارآمدتر و نتایج موفقیت آمیز می شود.

آیا حس می کنید در رابطه سمی و ناسالمی گیر کرده اید؟

فضاهای دیجیتال چگونه بر سبک های ارتباطی تأثیر می گذارد؟

ممکن است عادت داشته باشید که بسیاری از ارتباطات خود را به صورت آنلاین، از طریق پیام متنی یا ایمیل، انجام دهید. سبک ارتباط آنلاین شما شبیه به سبک حضوری شما خواهد بود، اما ممکن است مجبور شوید برخی تنظیمات را انجام دهید.مشکل اصلی ارتباطات دیجیتال این است که نشانه‌های غیرکلامی قابل توجهی ندارد.

هنگامی که شخصی با حروف تایپ می کند، قسمت هایی را با متن پررنگ یا زیر خط کشیده شده علامت گذاری می کند یا از علامت تعجب بیش از حد استفاده می کند، نشانه های غیرکلامی را می توان بیان کرد! همه اینها را می توان منفی تلقی کرد. بدون نشانه های غیرکلامی، خواننده نمی تواند احساسات و عواطف خود را در پیام شما وارد کند.

اگر کسی پیام شما را اشتباه بخواند، چیزی که قصد داشتید قاطعانه به نظر بیاید، ممکن است تهاجمی به نظر برسد. آگاهی از آنچه می نویسید و نحوه نوشتن آن می تواند اطمینان حاصل کند که پیام شما از طریق متن یا ایمیل واضح است.

• کلمات خود را با دقت انتخاب کنید
• اجتناب از زبان “شما”، زیرا به این معنی است که فرستنده با انگشت به سمت گیرنده اشاره می کند
• ابتدا پیام ها را در یک پردازشگر کلمه تایپ کنید تا از ارسال تصادفی جلوگیری کنید
• از بررسی املا و بررسی دستور زبان در همه پیام‌های خود استفاده کنید
• اگر می‌خواهید چیزی را ارسال کنید که ممکن است اشتباه گرفته شودقبل از ارسال آن متن یا ایمیل، 24 ساعت صبر کنید،ببینید آیا همان احساسی را که روز قبل داشتید دارید یا خیر.

برای ارائه مشاوره بیشتر در این زمینه، شما می توانید با متخصصین داناک مشاور از طریق تماس تلفنی برای کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط باشید.

چگونه کسی می تواند مهارت های ارتباطی خود را بهبود بخشد؟

ارتباط مهارتی است که می توانید در طول زمان آن را ایجاد کنید.بهترین راه برای بهبود ارتباطات ما یادگیری و تمرین است. این کمک می کند تا در تعاملات روزمره، اهداف خاصی را تعیین کنیم و از طریق آنها کار کنیم.یکی از راه‌های بهبود مهارت‌های ارتباطی، تمرکز بر مهارت‌های شنیداری است. این ممکن است شبیه تمرین گوش دادن فعال و تلاش برای شناسایی سؤال دیگری برای پرسیدن در مورد هرچیزی که درحال بحث است، به نظر برسد.

به جای واکنش ساده به آنچه که کسی می‌گوید، سنجیده پاسخ دادن ممکن است هدف خوبی باشد.

راه های کوچکی وجود دارد که می توانید هر روز روی مهارت های ارتباطی خود کار کنید.

• سوال بپرسید
• در مورد فرد تعامل برقرار کنید نه در مورد خودتان
• به یاد داشته باشید که چگونه گفتن چیزی، مهمترازگفتن آن چیز است
• از سوء تفاهم جلوگیری کنید و دیگران را بهتر درک کنید

در صورتیکه همچنان با ابهام یا سوالی در این زمینه روبرو هستید و یا نیاز به مشاوره در این زمینه دارید، می توانید با کارشناسان داناک مشاور این مورد را مطرح فرمائید.

برچسب ها: بدون برچسب

یک دیدگاه بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * نشان گذاری شده اند